بیمارستان ها دارایی گسترده ای دارند که برای عملکرد آنها ضروری است و بنابراین باید از آنها محافظت شود. در حالی که برخی از دارایی های بیمارستان هوشمند در بیمارستانهای سنتی نیز دارای اهمیت هستند، برخی دیگر کاملاً مشخصه بیمارستانهای هوشمند می باشند از آنجا که با هوشمندی در ارتباط هستند و تصمیم گیری خودکار را امکان پذیر می سازند. از جمله این دارایی ها، به عنوان مثال، دستگاه های سرویس گیرنده تلفن همراه، سیستم های شناسایی و سیستم های اطلاعات بالینی بهم پیوسته است. دارایی های خاصی که بیمارستانهای هوشمند را توصیف می کند در کانون توجه این بخش قرار دارد.
1. دارایی های سیستم مراقبت از راه دور شامل اکوسیستم ICT است که به بیمارستان هوشمند اجازه می دهد مرزهای خود را گسترش داده و خدمات درمانی را به بیماران در نقاط دور افتاده (به عنوان مثال در خانه) ارائه دهد:
- تجهیزات پزشکی برای ردیابی از راه دور و تشخیص از راه دور (مانند اندازه گیری فشار خون، ضربان قلب، اندازه گیری گلوکز، ECG و سایر اندازه گیری های فیزیولوژیکی از راه دور، دستگاههای هشداردهنده در آستانه تحریک و غیره)، این تجهیزات ممکن است به صورت پوشیدنی یا کاشتنی باشند و غیره
- تجهیزات پزشکی برای توزیع دارو (تجویز خودکار دوز) یا برای مدیریت درمان
- تجهیزات سلامت از راه دور ، مانند دوربین ها، سنسورها و اتصالات تلفنی / اینترنتی؛ سیستم کامپیوتری سلامت از راه دور برای بیماران تا خودشان اندازه گیری های فیزیولوژیکی را ثبت کنند. (از جمله نرم افزار یا برنامه های کاربردی سمت بیمار)
2. دستگاههای پزشکی تحت شبکه که استفاده گسترده از آنها به طور معمول مشخصه بیمارستانهای هوشمند است و همچنین نظارت از راه دور بیماران را نیز امکان پذیر می کند که این یک سرویس کلیدی است که بیمارستان های هوشمند در مقایسه با بیمارستان های سنتی می توانند در سطح ملی به منظور مدیریت مراقبت های بهداشتی ارائه دهند. علاوه بر این، دستگاههای مدرن قابل کاشت مانند دستگاه ضربان ساز می توانند به روز شوند و دلایل تعویض را کاهش دهند. دستگاههای ثابت و همچنین موبایل نیز در بیمارستانهای سنتی بسیار مورد استفاده قرار گرفته است. با این حال، در خصوص بیمارستان هوشمند، آنها با هوشمندی با مؤلفه های شناسایی و سیستم های اطلاعات بالینی ارتباط دارند که این موضوع سطح اتوماسیون و توانایی تصمیم گیری را افزایش می دهد. مثال های آن عبارتند از:
- دستگاه های موبایل (به عنوان مثال دستگاه های اندازه گیری گلوکز)
- دستگاههای بیرونی پوشیدنی (مانند پمپ های انسولین قابل حمل ، شمارشگر بی سیم دما).
- دستگاه های قابل کاشت (به عنوان مثال ضربان سازهای قلبی)؛
- دستگاههای ثابت (مانند سی تی اسکن) ، دستگاههای پشتیبان حیات ، ایستگاه های توزیع شیمی درمانی
- دستگاه های حمایتی (به عنوان مثال روبات های کمکی).
3. سیستم های شناسایی برای ردیابی و احراز هویت بیماران، کارکنان یا تجهیزات بیمارستانی مانند تختخواب استفاده می شود. در بیمارستانهای هوشمند، اسکنرهای بیومتریک نه تنها سیستم های شناسایی را می خوانند بلکه به صورت هوشمند با دستگاه ها و سیستم های اطلاعاتی شبکه می شوند. علاوه بر این در بیمارستانهای هوشمند، سیستمهای امنیتی مدار بسته نقش مهمی در تأیید هویت و متعاقباً مجوز دهی(مثلاً اجازه دسترسی به مناطق خاص) دارند. مثالهای آن عبارتند از:
- موارد سیستم شناسایی مانند تگ ها، دستبندها، برچسب ها و نشان های (badges) هوشمند (به عنوان مثال فعال شونده با اولتراسوند)
- اسکنرهای بیومتریک، دستگاه هایی که به عنوان وسایل مراقبت از راه دور دسته بندی می شوند همچنین می توانند در بیمارستان به عنوان یک وسیله پزشکی تحت شبکه استفاده شوند. با این حال گاهی اوقات پیچیدگی این دستگاهها متفاوت است (قابلیت استفاده ، جمع آوری داده ها و تجزیه و تحلیل)، از این رو ما آنها را در دسته ای جدا قرار می دهیم.
- سیستم های RFID با سرویس های موقعیت مکانی (مؤلفه های نرم افزاری) برای ارزیابی و نظارت بر حرکت نسبی دارایی ها / بیماران / کارمندان و غیره.
- دوربین مدار بسته (نظارت ویدیوئی) با قابلیت های شناسایی / تأیید اعتبار
4- تجهیزات شبکه ستون فقرات اتصال را برای پشتیبانی از بیمارستانهای هوشمند فراهم می کنند. تجهیزات مورد نیاز با تجهیزات استاندارد مورد استفاده در بیمارستان های سنتی متفاوت نیست اما با ویژگی های پیشرفته آن (مانند پروتکلهای مسیریابی، پهنای باند) مشخص می شود. مثال ها عبارتند از:
- رسانه انتقال.
- کارت های رابط شبکه؛
- دستگاه های ستون فقراتشبکه (مانند هاب ها، سوئیچ ها، روترها و غیره)؛
- دروازه های IoT که بیشتر داده های جمع آوری شده توسط دستگاه ها را تجزیه و تحلیل کرده و آنها را به یک مرکز داده یا ابر (Cloud) می فرستد
5- دستگاههای همراه فرد که به صورت هوشمندانه در بیمارستانهای هوشمند یکپارچه شده اند تا در زمان مناسب در دسترس و در اختیار شما قرار بگیرند و بتوانند امکان تحرک کارمندان و بیماران را تسهیل نمایند. مثال های آن عبارتند از:
- کلاینت های همراه (به عنوان مثال رایانه های شخصی لپ تاپ، تبلت، تلفن های هوشمند، پیجر).
- برنامه های کاربردی تلفن همراه برای تلفن های هوشمند و رایانه های لوحی (تبلت).
- برنامه های ارتباطی آلارم دار و اضطراری برای دستگاه های موبایل.
6. سیستم های اطلاعات بالینی بهم پیوسته به طور مشترک با دستگاه های پزشکی و مؤلفه های شناسایی در بیمارستان های هوشمند مستقر می شوند تا هوشمندانه نقطه به نقطه فرایندهای مراقبت از بیمار انجام شود. علاوه بر این، سیستم های اطلاعاتی شبکه ای بالینی در بیمارستان های هوشمند به طور فزاینده ای قادر به تصمیم گیری خودکار و مستقل هستند. مثالها عبارتند از:
- سیستم های اطلاعاتی بیمارستان (HIS)؛
- سیستم های اطلاعات آزمایشگاهی (LIS)؛
- سیستم های اطلاعات رادیولوژی (RIS)؛
- سیستم اطلاعات داروسازی (PIS)؛
- سیستم اطلاعات آسیب شناسی.
- سیستم بانک خون.
- بایگانی تصاویر و سیستم های ارتباطی (PACS).
- سیستم اطلاعاتی پژوهش.
7- داده ها معمولاً از دیدگاه امنیت اطلاعات دارایی مهمی در نظر گرفته می شوند. عمدتاً تصمیماتی که یک دستگاه هوشمند اتخاذ می کند مبتنی بر تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده است. مثالها عبارتند از:
- داده های بالینی و اداری بیمار (به عنوان مثال سوابق بهداشتی، نتایج آزمایشات، اطلاعات تماس)؛
- داده های مالی، سازمانی و اطلاعات سایر بیمارستان ها.
- داده های تحقیقاتی (به عنوان مثال گزارش های کارآزمایی بالینی) و داده های در نظر گرفته شده برای استفاده ثانویه.
- داده های کارکنان؛
- رهگیری سیاهه ها (لاگ ها).
- جزئیات مربوط به فروشندگان و پیمانکاران (به عنوان مثال اطلاعات تماس، محصولات مورد استفاده)
8- ساختمانها و تأسیسات، شامل فرآیندهای هوشمند نقطه به نقطه که عملکردهای مختلفی را مدیریت می نمایند در عملکرد بیمارستانهای هوشمند بسیار مهم هستند. تعدادی از کارکردهای مهم مرتبط با ایمنی بیمار به قابلیتهای سیستم های مدیریت هوشمند تسهیلات تکیه دارند. مثالها عبارتند از:
- سیستم های تنظیم انرژی و آب و هوا ، از جمله سیستم های تهویه هوشمند؛
- سنسور دما؛
- تأمین گازهای طبی؛
- سیستم های عملیات و مدیریت هوشمند اتاق بیمار از جمله تابلوهای هوشمند، اسکرین های بیمار ، اسکرین های کادر پزشکی و غیره.
- سیستم خودکار قفل درب شامل قفل های هوشمند (مانند قفل های بهم پیوسته ، قفل های بی سیم و غیره) ، برنامه های مدیریت قفل ها و توکن ها (مانند قفل های مجاورتی از طریق دستگاه تلفن همراه) و نرم افزار مدیریت