دات نت نیوک
Menu

مرکز سلامت الکترونیک ارگانمهر

متا سیب : مدیریت تولید ارزش در سیستم های یکپارچه بیمارستانی

 

سيستم هاي یکپارچه بیمارستانی براي ايجاد جهش در بهره وري بیمارستان ها و افزايش توان رقابت و حفظ مزيتهاي رقابتي پايدار مبتنی بر اصول اقتصاد درمان قابليت هاي قابل ملاحظه اي دارند كه دسترسي به اغلب آنها دور از دسترس نیست و لازم است برای بهره برداری نوین از این سیستم ها، برنامه ریزی جدی صورت پذیرفته و به اصطلاح طرحی نو درافکنده شود. با استفاده از بازطراحي موثر و اجراي سيستم هاي اطلاعاتي بیمارستانی و نیز اصلاح و  بهبود مستمر در كيفيت و در مواردی كميت اطلاعات موجود از یکسو و توانمندسازی و به عبارتی ایجاد توانايي فرآوري يا به كارگيري اطلاعات در مدیران و کاربران بیمارستانی، امكان افزايش بهره وري و بهبود وضعیت رقابتي بیمارستان ها را می توان فراهم ساخت.

براي مدیریت اموربیمارستانی، اطلاعات به اندازه منابع مالي ، نيروي كار پرسنل، مواد و سایر سرمايه های مادی ارزشمند است و مباحث مرتبط با توسعه ارتباطات و رقابت نيز اين ارزش را مورد تأكيد مداوم قرار مي دهد

موضوع قابل تأمل در اینجاست که علیرغم آنکه بسياري از مدیران حوزه سلامت، توانمنديهاي سيستمهاي اطلاعات بیمارستانی را در خلق ارزش پذيرفته اند اما به جرأت می توان گفت تعداد معدودي تا کنون خواسته و توانسته اند الگو یا شیوه نامه مشخصی را براي تحقق اين توانمندی ارائه دهند.


  • استراتژی های متا"سیب" :

برای ایجاد مزیت رقابتی، متناسب با نیاز و تقاضای ذینفعان، ضروریاتی را می توان در طراحی و متدولوژی توسعه و نگهداشت سیستم های اطلاعات بیمارستانی بازشناخت که اهم آنها عبارتند از :

الف - حذف موانع ناشي از تفكر سنتي و چرخش از مدل های غیر سیستمی نسبت به سيستمهاي اطلاعات بیمارستانی و کارکردهای آنها

ب - كاهش محدوديت های ناشی از قواعد و ساختارهای ثابت سازمانی و اتخاذ رویکردی یکپارچه برای تحصیل دانایی همگام با توزیع کنترل و مسئولیت

ج - بسط ديدگاهي مشخص نسبت به چگونگي ایجاد نتایج و کسب خروجی های متفاوت از سيستمهاي اطلاعات بیمارستانی

دروش های اقدام بایستی منحصربه فرد و با ارزش بوده و درعين حال تقليد و جايگزيني آنها مشكل باشد و از این رو طبیعتاً پیچیدگی های خاص خود را دارند.

پرداختن به تناقضات از حوصله مدیران سنتی خارج است و تئوريهاي سازماني براي پرداختن به چنين پديده هايي طراحي نشده اند و آن را مغایر با سیاست های حفظ ثبات داخلی سازمان می بینند؛ از این رو نیازمند تئوری های پویایی هستیم كه بتواند ثبات و تغييرات را با هم به كار گرفته و نقش ها و منازعات غيرقابل اجتناب سيستم هاي انساني را نيز مورد توجه قرار دهد. غالباً براي تغيير این چارچوبهاي فكري مجبوريم زلزله ايجاد كنيم ونيازمنديم از روي منحني ها بپريم و در تفكر نسبت به خدمات و محصولات ، تكنولوژي و روشهاي مديريت جهشهاي مهمي ايجاد كنيم .

به هرحال، اصلی که خدشه ای در آن وارد نیست این است که بیمارستان ها بایستی روي اطلاعات متمركز گردند و سیستم های اطلاعات بیمارستانی را  بایستی به مثابه يك ماشين دائمي ايده پردازي  محقق ساخت. بدین منظور نيازمند فعاليت ها و روابط تبادل اطلاعات جديد فيمابين عناصر ساختاری فعلی هستیم. سيستم هاي اطلاعات بیمارستانی مي بايد جریان اطلاعات موردنياز و بهنگام برای چنین فعاليت هايي را مورد حمايت قرار دهند و مجموعه عملیات و تلاش هاي ارزشمند نوآوري ، تجربه و آموزش را درسراسر بیمارستانها و نیز واحدهای ستادی متناظر پشتیبانی کنند.